Potet – Asterix og Aksel

Potet – Asterix og Aksel

Eksperiment “Tidlig potet” 2016

La potet i jord 20.mars og høstet de første potetene 4.juni!!

20.mars – settepoteter ble lagt i jord og satt i vinduskarmen. Planen var at de skulle få komme igang med å lage røtter også, før utplanting.

 

10.april: Resten av potetene måtte ligge i eggekartong på kjøkkenet. Noen av disse fikk etterhvert flytte over i halve melkekartonger med jord i etterhvert.

 

10.april: Tidligpotetene ble plantet i potetbøttene 1-2 i hver. Les mer om potetbøtter HER.

 

4. juni – De har vokst godt i vekstduk-kassen, les mer om denne HER.

 

4. juni – Klar for høsting? Graver inn fra sidene og plukker ut de potetene vi finner, resten fikk vokse videre i et par uker til.

 

4.juni – ikke all verdens avling på en plante, men de var veldig gode!

 

Potetåker på plena
27.mai – resten av potetene er plantet ut i jorda

 

Begynte å spise av disse ca 19. juli.

 

Konklusjon:

Synes ikke Aksel-poteten var like god som Asterix, og de ble ferdige ca samtidige når vi hadde tjuvstarta Asterixen inne –> neste år kun Asterix.

 

Eksperiment 2015 “Potet som plen-killer”

Hensikten med potetdyrkingen i 2015 var å bli kvitt plena der vi skulle ha kjøkkenhage:

  • La ut markduk av den typen som vannet renner igjennom. Festet denne godt på kantene ved å stikke med spaden, presse kantene nedi og trampe godt til.
  • Skar kryss i duken med ca 20-25 cm avstand (vi ville ha det tett for at poteten skulle herje mest mulig med jorda under)
  • Brukte en liten plantespade, og grov et lite hull under hvert kryss og la nedi en potet. Fylte på med et par never jord over.
Potetåker på plena
8.juni 2015: Potetene plantet

Etter et par uker begynte potetene å spire. Noen av skuddene bomma på krysset/åpningen sin og rota seg bort under plastduken, så vi hjalp disse med å finne å lyset. Plengresset var også interessert i dette, så holdt et øye med det også og luka vekk alt som ikke var potet.

poteter
27.juni – 19 dager etter planting

Potetåker på plena

18. juli – 1 mnd og 10 dager etter utplanting.Når planten blomstrer, har det begynt å danne seg poteter i jorden. For å få stor avling bør man vente litt lenger før man begynner å høste, men de smaker utmerket selv om de ikke er så store så vi klarer sjelden å vente lenger enn det 🙂

1. august prøvde vi å ta opp de første, kanskje litt tidlig 🙂

7 uker etter utplanting begynte vi å høste, startet på et hjørne der vi løsnet plasten og grov opp hver plante. Plena under var nå visnet, og potetene hadde arbeidet med jorda slik at den nå var klar for å bli kjøkkenhage til neste år.

One thought on “Potet – Asterix og Aksel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *