Potetbøtter for tidlig avling av poteter

Potetbøtter for tidlig avling av poteter

Har sett slike potetbøtter på nettet, men vi fant ut at vi ville prøve å lage det selv. Tanken bak disse er at man skal kunne høste potetene etterhvert som de blir store nok, og la resten vokse videre uten å skade planten. Om våre potetdyrkingserfaringer, les mer her

Materialer til potetbøtter:

  • Pr stk: 2 store bøtter som passer oppi hverandre, vi kjøpte noen på ca 20 liter fra et lokalt bakeri
  • En bit vekstduk eller fleecepledd
  • En kniv for å skjære ut vinduer i bøtta med, vi brukte en kraftig tapetkniv
  • Permanent tusj eller et godt øyemål

Den ene bøtta får være slik den er, mens den andre skal brukes som innerpotte:

Delte opp sirkelen i 12 klokkeslett, og skar så ut "to timer" og beholdt "en time" som ramme.

Tegn på fire vinduer på den ene bøtta slik at det blir igjen en passelig ramme både mellom dem + oppe og nede. Vi delte opp sirkelen i “12 timer”, skar ut “2 timer” og lot en ramme tilsvarende “1 time” stå igjen mellom hver. Man behøver ikke å ha vinduene så høye som vi gjorde, det er ikke poteter hverken helt øverst eller helt nederst, så la det gjerne være igjen en tykkere ramme der, særlig nederst.

Potetbøtter - hull i bunnen mangler enda

Skjær ut vinduer med en kraftig kniv, vi brukte en for å skjære gulvbelegg med.

Undervanningsmatte eller fleecepledd for å suge opp vann

Lag to slisser i bunnen og stikk inn en stripe vekstduk/fleecepledd. Dette er for å suge opp vann fra bunnen av bøtta og for å slippe vekk overskudd.

Plante poteter

Sett bøttene oppi hverandre og plant poteter. De kan plantes ganske dypt og i begynnelsen har man ikke oppi så veldig mye jord over. Etterhvert som plantene vokser fyller man på mer jord.

 

De fikk vokse i et slags minidrivhus kledd med vekstduk, dette for å gi de litt høyere temperatur siden dette skulle bli supertidlige poteter. Vi var redde for at potetene skulle bli grønne siden vi hadde hvite potetbøtter, så vi satte hver potetbøtte i en svart søppelsekk.

Poteter i vekst

Dette var kanskje ikke nødvendig, for når vi høstet så vi at det ikke var noen poteter ytterst. Vi måtte grave ganske langt inni jorda for å finne potetene, tok ut de som var kokestørrelse og lot resten vokse et par uker til.

Spennende! Er det blit tpoteter inni her, tro?

Forbedringsforslag:

Lage et ekstra hull i bunnen av innerbøtta og sette nedi et plastrør slik at man kan fylle på vann i reservoaret. Dette fordi det var vanskelig å vurdere om jorda i potetbøtten var våt nok, og man kan ikke løfte opp for å se før røttene har utviklet seg nok til å holde jorden på plass.

 

Alternativ bruk – Ettermodning av Bokashi:

Bokashi-komposten skal stå to uker i romtemperatur etter siste gang den har fått mat, derfor har man to bøtter slik at man alltid har en i drift og en til modning. I jula var det mer folk i huset enn vanlig, og Bokashibøtten ble full før de to ukene hadde gått. Vi trengte derfor mer kapasitet til ettermodning, og fant ut at potetbøtter kunne brukes da vi hadde fått med tette lokk til dem og det er en fordel hvis overskuddsvæsken kan renne unna. Plukket ut stripa med fleecepledd, slo massen i innerbøtta og trykket det sammen. En uke senere pottet jeg om stueplanter, fylte da opp bøtta med gammeljorda for å se om den endelige nedbrytingsprosessen kanskje kommer i gang også?

Lessons learned: Husk at innerbøtta ikke har vegger, så ikke løft den opp full av jord/bokashi uten å ha en kasse eller blomsterbed under… 🙂

 

One thought on “Potetbøtter for tidlig avling av poteter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *