Blodbeger

Blodbeger

Såing av blodbeger 2016

Blodbeger (Rhodochiton atrosanguineum) er en flott sommerblomst som danner lange ranker med mørkerøde/purpur blomster. I 2015 fikk/tok jeg noen frøkapsler av en venninnes blodbeger-plante, og tenkte ikke mer på disse til hun fortalte at hun hadde sådd igjen nå i år. Da skjønte jeg plutselig hvilke frø det var i det umerka rømmebegeret som hadde blitt stående på vaskerommet hele vinteren, og et kjapt google-søk bekreftet at frøets utseende stemte overens med blodbeger. Jeg har aldri hatt denne før, men har hørt at frøene er dyre og at den må såes tidlig for å rekke å bli stor i løpet av sommeren, så det skal bli spennende å se hvordan den utvikler seg.

Frø av blodbeger
Frø av blodbeger = brune rusk med vinger i bunnen av et rømmebeger

Såing av blodbeger

Sådde alle frøene den 27/2 i potte med såjord med ca 25% perlitt, dekket frøene med litt sand og en bit pleksiglass. Plassert på varmekablene på badegulvet.

Spiretid for blodbeger

Første spire dukket opp 5/3, dvs etter 7 dager. Tok så av plasten og flyttet dem under vekstlys ved ca 20-23 grader der det fortsatte å komme opp nye spirer helt til 18. mars. Totalt spirte ca 23 planter, basert på innholdet i rømmebegeret ser det ut som nesten alle de frøene som var mørke (og dermed modne) hadde spirt, ikke verst med tanke på den suboptimale lagringen (lyst og ved romtemperatur).

2016-03-20 16.19.35
20.mars. Spirte sent og ujevnt, men ser ut til å være ferdig nå.

 

Prikling av blodbeger

Priklet over i plastbeger den 25/3, brukte da P-jord. De største plantene hadde fått et par varige blader og fikk ett beger hver. De minste plantene ble plassert 2-3 sammen, endte totalt opp med 12 potter som ble satt tilbake under vekstlys. Småplantene er visstnok vare for trekk, så skal prøve å passe på slik at de ikke utsettes for dette.

12. april: Toppet første gang og plantet over i engangs ølglass med hull i bunnen. Fine røtter!

5.mai: Lange og slengete, burde nok vært toppet en gang til. De måtte etterhvert få hver sin pinne, men ble likevel fort “floka bort” når de fikk vokse på egenhånd noen dager.

Utplanting og blomstring

7. juli. De står nå i isoporkrukke med masse drenerende materiale i bunnen (oppklippa pinner). Ikke all verdens blomstring enda. Ca 3 planter i hver krukke.

 

8. juli 2016. Men blomstene er fine!

 

22. august. Lange fine ranker med blodbeger. Det rosa begeret faller aldri av, kun den vinrøde pinnen inni, så også de avblomstra er dekorative.

 

Høstet frøkapsler flere ganger utover sensommeren, disse ser ut til å ha gitt rikelig med frø.

Tømte krukkene først i oktober-november, bladene og blomstene på planten holdt seg godt og var dekorative lenge etter de første kuldegradene.

 

Erfaringer/forbedringer

Tror jeg vil så disse tidligere neste år, antagelig ca 1.februar. Toppe de flere ganger, kanskje plante de sammen tre og tre i større potter også mens de er inne.

 

Mer informasjon

Fin artikkel her, som jeg ikke oppdaget før jeg var ferdig med første prikling…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *