Jord, potter og gjødsel

Jord, potter og gjødsel

Vi bruker følgende jordtyper i 2017:

Så- og kaktusjord fra Hasselfors Garden, kjøpt hos Europris. Bruker ikke såjord til noe annet enn de mest tandre frøene.

P-Jord (Tjerbo Plantejord), kjøpt hos Laanke Gartneri. Bruker denne til å så det aller meste i, gjerne blandet med 20% perlitt.

Gartnerjord (Tjerbo), kjøpt hos Laanke Gartneri. Bruker denne når plantene blir større og har fått potter som tar mer enn 1 liter, ca.

Perlite  fra Hagebutikken, blandes inn i jord ved såing og ompotting. Vi kjøpte en 100-liter sekk i 2016, blir mye rimeligere enn å kjøpe i småposer.

Sand, hentet i fjæra, skylt med vann for å få ut salt, rusk, rask og ugressfrø. Siktet i ulike fraksjoner med dørslag og finmasket netting, blandes inn i jorden eller til å dekke frø med.

 

Potter og plantebeholdere

Til å så i bruker vi diverse tomemballasje som f.eks. jordbærkurver og brukte blomsterpotter. Disse plasseres i minidrivhus av tomme smågodtbokser eller dekkes med biter av pleksiglass, klippet ut av billige rammer fra IKEA. De fleste sortene spires på badet, på hylla under benken, slik at de er nært gulvet men ikke står direkte på varmekablene.

2016-03-16 10.52.03

 

 

 

 

 

 

 

Til ompotting bruker vi engangs plastbeger av ulike størrelser (2 og 5 dl), der vi har smeltet et par hull i bunnen av hvert glass med ovnskroken. Liker disse, det er enkelt å merke pottene og det er god plass til røttene. Siden de er høye og smale blir det også plass til mange planter pr m2.

2016-03-22 13.24.20

 

 

 

 

 

 

 

Senere på våren skal også tomme melkekartonger og dorullhylser taes i bruk, de går raskt i oppløsning så de tåler ikke så lang oppalingsperiode inne.

I tillegg har vi anskaffet murerbøtter av ulike størrelser, samt brukte plastbøtter i ulike størrelser fra områdets bakerier. Disse brukes til tomater, paprika og chili.

 

Gjødsel

Vi prøver å bruke så mye naturgjødsel, kompost, tang og plantemateriale som mulig, men i oppalingstiden og til planter i potter bruker vi Superba Rød + Kalksalpeter etter anvisning på boksen.

Vi har også Bokashibøtter fra Bokashi Norge – synes dette fungerer bra som innekompostering.

Bøttene har fått et navn, slik at det er lettere å huske hvilken som til enhver tid er i bruk og til lagring.